Uncategorized

Suomalaiset säveltäjät

Suomesta löytyy useita merkittäviä säveltäjiä, niin itsenäisyyden kuin sitä edeltävältäkin ajalta. Kaikkein tunnetuin säveltäjämme on varmasti Jean Sibelius (1865 – 1957), joka on myös kansainvälisesti merkittävä säveltäjä. Finlandia-hymni lieneekin kansainvälisesti tunnetuin suomalainen sävelmä, ainakin jos puhutaan klassisesta musiikista. Tarkalleen ottaen kyseessä on Finlandia opus 26 sävelruno, ja sen loppuosa. Sibeliuksella oli kuitenkin lukuisia muitakin sinfonioita ja konserttoja, joita voidaan pitää merkittävinä sävelteoksina. Finlandia sävellettiin vuosina 1899 – 1900 ns. ”helmikuun manifestin” aikaan.

Sibelius ja Merikanto

Toinen merkittävä suomalainen 1800-1900 -luvun säveltäjä on Oskar Merikanto (1868 – 1924) . Hän oli Jean Sibeliuksen, eli ”Jannen” ikätoveri. Merikannon sävellystyyli oli Sibeliusta kansanomaisempi, ja eräs hänen tunnistettavin tyylilajinsa on yksinlaulut. Näistä tunnetuimpia ovat sellaiset kappaleet kuin Soi vienosti murheeni soitto, Ilta tuntureilla, Kullan murunen ja Itkevä huilu. Pianoteoksista tunnetuimpia ovat puolestaan Romanssi ja Valse lente. Merikanto opiskeli Leibzigissa ja Berliinissä vuosina 1887 – 1891. Sen jälkeen hän toimi Johanneksenkirkon urkurina.

Aarre Merikanto

Aarre Merikanto (1893 – 1958) on Oskar Merikannon poika. Isänsä tavoin hänkin opiskeli musiiikkia Leibzigissä (1912 – 1914) ja tämän lisäksi myös Moskovassa (1915 – 1916). Ensimmäiset sävellyksensä – Helena-nimisen yksinäytöksisen oopperan – hän sävelsi jo 18-vuotiaana. Hänen oma modernistinen tyylinsä syntyi kuitenkin vasta seuraavalla vuosikymmenellä. Merikannon tyyliä pidetään hyvin omaperäisenä, eikä hänellä ole tiettävästi ketään tunnistettavia esikuvia. Hänen tunnetuin teoksensa on ooppera Juha. Vuodesta 1951 aina kuolemaansa saakka Merikanto toimi sävellyksen professorina Sibelius-Akatemiassa.

Muita tunnettuja suomalaisia säveltäjiä ovat esimerkiksi Aulis Sallinen, Einojuhani Rautavaara ja Ilkka Kuusisto. He ovat kaikki Aarre Merikannon oppilaita. Vuonna 1935 syntynyt Aulis Sallinen on tunnettu erityisesti oopperoistaan. Einojuhani Rautavaara (1928 – 2016) puolestaan vaihtoi tyylilajiaan useampaan kertaan uransa aikana. Ilkka Kuusiston (s. 1933) tunnetuimpia teoksia ovat Muumiooppera ja Miehen kylkiluu. Aarre Merikannon ohella toinen samaan aikaan Sibelius-Akatemiassa vaikuttanut säveltäjä oli Joonas Kokkonen (1921- 1996), jonka tunnetuin teos on ooppera Viimeiset kiusaukset.