Uncategorized

Suomi Eurovision laulukilpailussa

Suomi on ottanut osaa Euroopan Yleisradioliiton kansainväliseen Eurovision-laulukilpailuun hurjat 52 kertaa vuosien 1961–2018 välisenä aikana. Suurin osa Suomen kilpailuhistorian lauluista on esitetty suomen kielellä, mutta viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan trendiksi on muodostunut englanniksi laulaminen. Ruotsinkielisillä kappaleilla Suomea on edustanut vuonna 1990 yhtye Beat laululla Fri? ja vuonna 2012 Pernilla Karlsson laululla När jag blundar. Suomen matkan Euroviisuissa aloitti Laila Kinnunen vuonna 1961 kappaleella Valoa ikkunassa. Kinnunen sijoittui kappaleellaan kilpailussa kymmenenneksi.

Yksi ainoa voitto

Suomen menestys Euroviisuissa on ollut laihaa. Suomi oli kilpailun pisimpään voittamatta ollut osallistuja aina vuoteen 2006 saakka, jolloin supersuosittu Lordi räjäytti potin. Lordin valinta Suomen euroviisuedustajaksi aiheutti aluksi valtavan kohun ja yhtyeen osallistuminen kilpailuun oltiin jopa lähellä kieltää. Hard Rock Hallelujah -kilpailukappaleen suosio oli loppukilpailussa kuitenkin ennenkuulumaton ja lopulta Lordi sai kilpailussa enemmän pisteitä kuin kukaan muu koskaan aiemmin. Lordin voitto on Suomen ainoa viisuvoitto.

Suomalaisten suosikit

Vaikka menestystä ei Eurovision-kilpailussa ole suomalaisille sen kummemmin tullut, on matkan varrella ollut ainakin hauskaa! Suomen viisuedustajiin mahtuu monenlaista laulajaa ja osa heistä on jäänyt unohtamattomasti suomalaisten mieleen. Marion Rung oli vain 16-vuotias, kun hän meni Luxemburgiin vuonna 1962 edustamaan Suomea koko kansan rakastamalla Tipi-tii -kappaleella. Fredi ja ystävät -yhtyeen Pump-pump vuodelta 1976 on edelleen suomalaisten rakastama klassikko ja rakas sinivalkoinen äänemme Katri-Helena toi Katson sineen taivaan -laulunsa kansan tietoisuuteen kilpailun myötä.

Monien muistiin on jäänyt myös ihastuttavan sisarduo CatCatin menevä Bye Bye Baby -hitti vuodelta 1994. CatCatin edustuskappale oli vahvasti yksi kilpailun ennakkosuosikeista, mutta lopullisessa kilpailussa se sai vain 11 pistettä. Viime vuosien edustajista monelle on jäänyt mieleen erityisesti punkyhtye Pertti Kurikan nimipäivät, joka lähti kisaamaan euroviisuihin omalaatuisella kappaleellaan Aina mun pitää. Vaikka yhtyeelle povattiin suurta menestystä ennen kisoja, oli Suomen tulos lopulta maamme kaikkien aikojen huonoin.