Uncategorized

Suomi – hevimusiikin kehto

Hevimusiikin katsotaan syntyneen 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa Englannissa ja Yhdysvalloissa, ja sen perusta on bluesissa ja psykedeelisessä rockissa. Suomessa hevi alkoi saada jalansijaa 1980-luvulla, vaikka ensimmäiset suomalaiset hevibändit perustettiinkin jo 1970-luvun loppupuolella. Ensimmäisiä suomalaisia heviyhtyeitä olivat Sarcofagus ja OZ, jotka eivät vielä saavuttaneet suurempaa suosiota. Kuusamolainen Zero Nine kuuluu suomalaisen hevimusiikin uranuurtajiin, ja sen suurin suosio ajoittuu 1980-luvun lopulle. Ensimmäinen suurempaa suosiota saanut heviyhtye oli Keravalla vuonna 1985 perustettu Stone, joka alkoi herättää huomiota vaihdettuaan perinteisen heavy metallin nopeampaan trash metalliin. Unohtaa ei sovi myöskään maamme heavy metallin edelläkävijöihin kuulunutta Tarotia, joka perustettiin 1980-luvun alussa ja joka toimi pari ensimmäistä vuotta nimellä Purgatory. 1980-luvulla heviin alkoi kehittyä eri alalajeja, mikä osaltaan oli vaikuttamassa siihen, että siitä alkoi tulla Suomen kuunnelluinta musiikkia. Metallimusiikki onkin Suomessa hyvin suosittua, ja maassamme lienee eniten heviyhtyeitä asukaslukuun suhteutettuna. Suomi-kuvaan hevimusiikki liittyy sikäli, että usein ulkomaalaiset mieltävät maamme vahvasti metallimaana.

Poweria, folkia, deathia

Power metallin edelläkävijä Stratovarius julkaisi ensimmäinen albuminsa vuonna 1989. Sittemmin Stratovarius myi urallaan yli 2,5 miljoonaa levyä, ja se kuuluu kansainvälisesti menestyneisiin yhtyeisiimme. Sen suosio oli suurimmillaan 1990-luvin lopulla ja 2000-luvun alussa. Toinen suuri suomalainen power metal -yhtye on Sonata Arctica, jonka tyyliä usein luonnehditaan myös melodiseksi metalliksi. Erilaiset tyylilajit ovatkin hevimusiikille ominaisia. Vuonna 1990 perustetun Amorphiksen tyyli on on vaihdellut death metalista progressiiviseen metalliin, ja siinä on piirteitä myös kansanmusiikista. Laulutapana yhtye käyttää myös ”murinaa”. Vuonna 1997 perustettu Finntroll on johtavia folkmetalliyhtyeitämme, jonka voinee luonnehtia yhdistävän metallia ja humppaa. Finntrollin laulukieli on ruotsi. Vasta 1990-luvun lopulla suomenkielinen hevi alkoi lyödä itseään läpi. Yksi suurimmista suomeksi sanoittavista yhtyeistä on vuonna 1991 perustettu Kotiteollisuus. Suomeksi musiikkia julkaisevat tai ovat julkaisseet myös mm. trash metal -yhtye Mokoma, ulkomaillakin huomiota herättänyt Stam1ina, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus sekä Waltari.

Made in Finland

Suomalainen innovatiivisuus on jättänyt jälkensä myös hevimaailmaan. Vuonna 1996 debyyttialbuminsa julkaissut Apocalyptica kehitti ”sello-rockin” soittamalla Metallicaa selloilla. Sittemmin yhä useampaan kappaleeseen lisättiin lauluosuudet aluksi vierailevia vokalisteja käyttäen. Nyttemmin yhtyeeseen kuuluu myös oma laulaja. Vuonna 1996 perustettu Nightwish puolestaan oli kehittämässä ja nostamassa suuren yleisön tietoisuuteen sinfonisen metallin. Nightwish on onnistunut selviämään parista solistinvaihdosta ja nauttii suurta kansainvälistä suosiota. Vuonna 1997 ensimmäisen albuminsa julkaissut Children of Bodom itse määrittelee tyylilajinsa extreme metalliksi, mutta sitä lienee hyvin vaikea luokitella. Joskus siitä käytetään myös termiä melodinen death metal. Children of Bodomin Alexi Laiho on kahdesti äänestetty maailman parhaaksi metallikitaristiksi vuonna 2009 Guitar Worldin ja vuonna 2011 Total Guitarin järjestämässä lukijaäänestyksessä. Äärimmäinen black metal -yhtye Impaled Nazarene on vuodesta 1990 herättänyt huomiota hevipiireissä. Yhtye itse kuvailee tyyliään nuclear metalliksi. Vuonna 2006 Lordi teki historiaa voittamalla Euroviisut kappaleella ”Hard Rock Hallelujah”.