Uncategorized

Suomen tunnetuimmat bändit – top 5

Pieneksi Pohjolan maaksi Suomesta nousee maailmalle harva se vuosi kansainvälisesti menestyviä yhtyeitä. Kun 80- ja 90-luvuilla englanti alkoi olla yhä useamman pop- ja rockbändin pääasiallinen laulukieli, myös Suomi alkoi hiljalleen nousta musiikkibisneksen ”kovaan luokkaan”. Vaikka suomenkielinen musiikki on yhä voimissaan, kansainvälisillä soittolistoilla ne eivät luonnollisestikaan menesty. Viimeisiksi varsinaisiksi Suomi-musiikin ilmiöiksi laskettaneen Dingo ja yhä keikkaileva Eppu Normaali. Suomalainen, laadukas musiikkituotanto ja yleinen hyvä englanninkielentaito ovat edesauttaneet kotimaisten bändien maailmanvalloitusta ja tässä tekstissä esitelläänkin niistä viisi: Sunrise Avenue, Children of Bodom, HIM, The Rasmus ja Nightwish.

Samu Haberin luotsaama Sunrise Avenue löi itsensä läpi vuoden 2006 debyyttialbumillaan, On the Way to Wonderland, vain neljä vuotta bändin perustamisen jälkeen. Suomessa esikoislevy keikkui parhaimmillaan myyntilistojen kakkosena ja myös Saksassa albumi sai erittäin hyvän vastaanoton. Euroopassa kiitettävästi radiosoittoaikaa saanut helsinkiläisyhtye onkin paljon suositumpi Saksassa kuin kotimaassaan. Children of Bodom on puolestaan raskaamman musiikin kansainvälisesti menestyneimpiä suomalaisyhtyeitä. Melodista death metallia soittavan bändin tavaramerkkeihin kuuluvat Alexi Laihon tunnistettava murinalaulu, nopeat kitaratilutukset ja koskettimien käyttö biiseissä. Kesään 2018 mennessä yhtye on julkaissut yhdeksän studioalbumia.

HIM

HIM-yhtyeen musiikki kuvaa sangen hyvin suomalaista mielenmaisemaa: usein tummanpuhuvat lyriikat, Ville Valon matala, kohtalokas lauluääni ja mollivoittoiset riffit ovat parhaimmillaan (tai pahimmillaan) todella synkkää kuultavaa, mutta bändin musiikissa on ollut aina romantiikka läsnä. Goottimetallin, rockin ja popin elementtejä yhdistelevä HIM lokeroidaan tästä syystä usein omaan tyylilajiinsa nimeltä ”love metal”. Uudenvuodenaattona 2017 viimeisen keikkansa soittanut bändi lanseerasikin omaksi tunnuksekseen viisisakaraisesta pentagrammista muokatun sydänkuvion, heartagramin. Yhtyeen nimi oli alun perin lyhenne sanoista His Infernal Majesty, mutta pitkästä nimestä luovuttiin pian kokonaan, jottei bändiä yhdistettäisi virheellisesti saatananpalvontaan.

The Rasmus

Yli neljä miljoonaa albumia maailmanlaajuisesti myynyt The Rasmus on siitä poikkeuksellinen suomalaisyhtye, että se on pystynyt lyömään itsensä kansainvälisesti läpi suhteellisen geneerisellä pop-rockilla. Bändin keulakuvana tunnetaan Lauri Ylönen, jonka aavistuksen raspinen ääni antaa The Rasmukselle tunnistettavan soundin. Vuonna 2001 yhtye nousi suureen suosioon Into-albumin myötä, joka sisälsi muun muassa jättihitin F-F-F-Falling. Kaksi vuotta myöhemmin aiempia levytyksiä synkempi Dead Letters -levy mursi lopullisen jään myös Suomen ulkopuolella ja levyn single In The Shadows olikin MTV Europen vuoden 2003 soitetuin musiikkivideo.

Nightwish

Suomalaisista menestysbändeistä ei yksinkertaisesti voisi puhua mainitsematta Nightwishiä. Kiteellä vuonna 1996 perustettu metalliyhtye on Suomen kaikkien aikojen menestynein bändi levymyynneillä mitattuna – bändin kahdeksaa studioalbumia on myyty ympäri maailmaa yli 8 miljoonaa kappaletta! Nightwish teki läpimurtonsa kosketinsoittaja Tuomas Holopaisen ja laulaja Tarja Turusen johdolla, mutta Turunen joutui eroamaan yhtyeestä vuonna 2005 erimielisyyksien vuoksi. Moni muu bändi olisi genressään sangen erottuvan laulajan lähdettyä kuihtunut kasaan, mutta Nightwishin suosio säilyi Anette Olzonin liityttyä yhtyeeseen. Vuonna 2012 Nightwish koki jälleen laulajanvaihdoksen, kun Floor Jansen otti solistin tehtävät haltuunsa.