Uncategorized

Suomalaisen musiikin menestyneimmät yhtyeet ja artistit

Suomalaiseen musiikkiin mahtuu paljon erilaisia artisteja, yhtyeitä sekä musiikkigenrejä. Kansainvälisesti Suomi onkin tunnettu huomattavan suuresta määrästä hevi- sekä metalliyhtyeitä, joiden kulta-alkaa oli 1990-luvun loppu sekä 2000-luvun taite. Tämän vuosituhannen kuluessa kotimaisessa musiikissa on ollut kasvavana trendinä suomeksi laulaminen ja uusia nousevia artisteja on syntynyt runsaasti. Yleisön kiinnostus on selvästi kääntynyt bändeistä pelkkiin laulajiin. Kansainvälisten, Suomeen rantautuneiden laulukilpailujen kautta jokaisella suomalaisella on ollut mahdollisuus päästä näyttämään laulutaitonsa. Laulukisailu ei ole ollut ainut kotimaiseen musiikkiin vaikuttanut televisioformaatti, sillä Nelosella vieläkin pyörivän Vain Elämää -sarjan myötä jo tuttujen artistien suosio on noussut uusille tasoille. Lisäksi vanhojen klassikkokappaleiden uudet päivitetyt versiot ovat päätyneet jälleen laajaan radiosoittoon.

Suomalaiset, kansainvälistä suosiota saavuttaneet yhtyeet

Suomesta löytyy useampia 1990-luvun puolenvälin paikkeilla kansainväliseen suosioon nousseita yhtyeitä. Ville Valon luotsaama rockia sekä metallia soittava yhtye loi huiman, vajaan 30-vuotisen uran. Yhtye on ensimmäinen suomalainen kokoonpano, joka myi vuonna 2005 Yhdysvalloissa kultalevyn edellyttämän määrän. Toinen suurta kansainvälistä suosiota saanut suomalainen yhtye on alkujaan pelkkää Rasmus nimeä käyttänyt, sittemmin The Rasmus -nimeen siirtynyt Lauri Ylösen luotsaama rock-bändi. Suomen menestyneimmän yhtyeen paikkaa pitää sinfonista metallia esittävä Nightwish yli 8 miljoonan levymyynnillä. Lisäksi se on ensimmäinen suomalainen yhtye, joka on esiintynyt pääesiintyjänä loppuunmyydyllä Wembley Areenalla Lontoossa. Mediakohuiltakaan yhtye ei ole säästynyt, sillä vuonna 2005 lehdistössä puitiin pitkään yhtyeen solisti Tarja Turuselle annettua erokirjettä.

Kotimaisen musiikin muutos 2010-luvulla

Suomessa 2010-lukua ovat hallinneet yhtyeiden sijaan pääasiassa yksittäiset artistit. Lisäksi uuden vuosituhannen myötä rockin sekä metallin kulta-aika alkoi hiipua ja esiin nousi entistä vahvemmin suomalainen pop- sekä hiphop-musiikki. Vuosikymmenen alkua hallitsi Nelosella esitetyn Vain Elämää -televisio-ohjelman myötä huimaan suosioon noussut Cheek. 2010-luvun loppupuolelle tultaessa Suomen musiikkitaivaalle on noussut useita nuoria menestyviä pop-artisteja, joista kenties näkyvimpinä voidaan mainita Antti Tuisku, Robin sekä Sanni. Vaikka vuosikymmen onkin ollut yksittäisille artisteille hyvää aikaa, on Suomen musiikkilistojen kärjestä löytynyt myös yhtyeitä. Siinä missä edellisellä vuosituhannella yhtyeet lauloivat englanniksi, 2000-luvulla suureen suosioon nousseet yhtyeet kuten JVG sekä Haloo Helsinki! ovat ilahduttaneet radiokuuntelijoita omalla äidinkielellä suomeksi.